Dana 22. veljače 1994., točno prije 30. godina održana je redovna Skupština tadašnjeg Nogometnog kluba Novi Zagreb, kada je donesena odluka da se ime kluba promijeni u Hrvatski dragovoljac!

Nogometni klub iz Novog Zagreba osnovan je 1975. godine kao NK Trnsko ˈ75 i pod tim imenom je djelovao godinu dana kada je preimenovan u Omladinski nogometni klub Novi Zagreb, od 1990. samo NK Novi Zagreb.

U obrazloženju odluke Skupštine kluba je navedeno da je veliki broj simpatizera nogometnog kluba izrazio želju za promjenom imena, kako je predviđeno tadašnjim Zakonom o lokalnoj upravi i samoupravi. „Promjena imena je znak potpore svim dragovoljcima Domovinskog rata koji su svojom žrtvom i učešćem stvorili Lijepu našu domovinu Hrvatsku!“

U potpisu predsjednik Skupštine kluba: Stjepan Spajić

Rodoljubna i domoljubna orijentacija kluba s naglašenim vrijednostima proizašlim iz Domovinskog rata uvijek će činiti temelje kluba iz Novog Zagreba. Hrvatski dragovoljac je danas priznata sportska institucija koja najveću pozornost posvećuje odgoju i razvoju mladih igrača kroz sport, kako bi postali vrsni nogometaši i uzorni građani.

NK Hrvatski dragovoljac je pod tim imenom ispisao najveće uspjehe u svojoj povijesti. Zlatno doba kluba je bilo od 1995. do 2002., kada su Dragovoljci odigrali sedam prvoligaških sezona u nizu. Najbolji rezultat je ostvaren u sezoni 1996./1997. kada je momčad završila na 3. mjestu (13 pobjeda, 10 neriješenih i 7 poraza, +14 gol razlika i 49 bodova), iza NK Croatia Zagreb i HNK Hajduk Split. Nagrada za veliki uspjeh je bila plasman u UEFA Intertoto kup, što se ponovilo i nakon iduće dvije sezone u kojima je klub završio na 4. i 5. mjestu. NK Hrvatski dragovoljac je 10 sezona nastupao u društvu HNL prvoligaša i 19 sezona u drugom rangu.

Danas je prva momčad Hrvatskog dragovoljca u 2. NL s naglašenim ambicijama da se u sezonama kada se stvore sve pretpostavke vrate u vrh hrvatskog nogometa. Juniori, kadeti i pioniri su na putu da kroz iduće sezone ostvare povratak u najviši rang. Klub je stabiliziran pod vodstvom predsjednika Berislava Gluića i članova Izvršnog odbora, pred kojima je izrada strateškog plana kako bi se za klub na svim razinama osigurala uspješna budućnost.